Rotskärning/FRÄSNING

Rötter i rören?

Det är inte ovanligt att rötter från träd och buskar letar sig in i rören genom skarvar eller i betongrör som vittrat sönder. Det är inte bara rötter som är ett problem, utan även byggrester så som bruk, betong, spackel eller matfett i exempelvis köksstammar som inte går att spola bort från ledningarna när det väl härdat. Istället ser vi till att skära eller fräsa bort rötterna genom rotskärning för att kunna återställa rörets funktion. Det är i grunden ett roterande munstycke (ofta beklätt med kedjor) monterat på en högtrycksslang som mekaniskt rengör rörets insida. Fett kan man med fördel ånga bort (så kallad ångning) i mindre dimensioner av ledningar. Vi arbetar självklart i alla dimensioner på rör och ledningar.

Vi rådger dig vid alla typer av rörarbeten

Både innan och efter vi genomför rotskärning eller fräsning filmar och dokumenterar vi ditt rörsystem. Ofta görs det i samband med en stamspolning eller som ett fristående inspektionsuppdrag då vi undersöker funktionen i ditt ledningssystem. Efter ett rotintrång, rekommenderar vi att du på längre sikt ersätter röret med ett beständigare material, exempelvis plast, eller förstärker det genom relining (en plaststrumpa “vrängs” på insidan). Efter rensning spolas röret rent och filmas för att lokalisera eventuella läckage som kan ha orsakats av exempelvis rötter. Läckage från hål och sprickor tätas även det med hjälp av relining.

Rotskärning i äldre fastigheter 

Har man en något äldre fastighet är det vanligt att ledningarna i husets bottenplatta och ut till gatan är av betong. Dessa ledningar är inte helt täta i sina skarvar. Med åren vittrar betongen, och rötter från träd och buskar kan tränga in. Det som då sker gradvis är att rötterna blir kraftigare och diverse partiklar fastnar i dessa. Med tiden får man så kallat ”rotpaket”. Dessa kan variera i storlek från några trådar till hela rörets innerdiameter.

Vår effektiva lösning

Vi utför rotskärning av ledningar där rötter har växt in i rören och fräsning där spackel, betong, bruk eller dylikt sitter fast i ledningssystem. Självklart kan vi utföra rotskärning i samband med stamspolning eller efter vi har gjort en rörinspektion.

Undvik kemiska propplösare

Försök aldrig lösa upp ett stopp med kemiska propplösare så som kaustiksoda, det är mycket farligt för både dig och miljön. Meddela serviceteknikern om du använt kemikalier i rören för att undvika frätskador på personer.

Vi utför även fräsning av beläggningar som t.ex. rostavlagringar.

 

 

 

Rotskärning

Kontakt

MOLINS SAXLIFTAR AB

Engelska vägen 8
393 56 Kalmar

Telefon: 0480-133 00
E-post: info@molins.se

Rör- och spoltjänster

Johnny Almén
Telefon: 0480-10 000
E-post: johnny@molins.se

Maskinuthyrning

Rotskärning

Rotskärning

Kontaktuppgifter

Molins Saxliftar AB 

 

 

Snabbkontakt

10 + 5 =

Om Molins i Kalmar

Vi är en stark leverantör med smarta uthyrningslösningar med snabba leveranser och god service för att förhindra onödiga och kostsamma driftstopp under er hyrtid. Du hyr inte bara våra maskiner – du hyr även vår kunskap. Bland våra kunder finns bl.a. bygg- och industribranschen, offentlig sektor och privatpersoner.

Följ oss på Sociala medier